Tekoälytyökaverit, kuten älykkäät chatbotit ja tekoälyavustajat, ovat tulossa osaksi arkeamme monilla työpaikoilla. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Miten ihmisten työ muuttuu ja miten muutos pitäisi toteuttaa, jotta siitä saataisiin paras hyöty irti? Tässä blogissa käsittelemme tekoälytyökaverin roolitusta, ihmisten osallistamista prosessiin, ja muutoksen johtamista.
Ensimmäinen askel tekoälytyökaverin tuomisessa työpaikalle on tunnistaa ne prosessit, joissa ihmiset käyttävät liikaa aikaa toistuviin tehtäviin. Esimerkiksi jos asiakaspalvelussa menee merkittävä osa ajasta yksinkertaisten kysymysten käsittelyyn, tekoälyavustaja voi vapauttaa työntekijöiden aikaa monimutkaisempiin ja tärkeämpiin asiakaskohtaamisiin.
Tekoälytyökaverille oikea rooli
Samalla tavalla kuin uusien työntekijöiden kohdalla, myös tekoälytyökaverille tulee määritellä selkeä rooli ja vastuut. Sille kannattaa antaa toistuvia ja suoraviivaisia tehtäviä.Samalla on tärkeää määrittää selkeästi, missä tilanteissa ihmisten osaaminen on korvaamatonta. Tämä varmistaa, että tekoäly ja ihmiset täydentävät toistensa vahvuuksia.
Esimerkki: Tekoälyavustaja voi hoitaa verkkosivujen asiakaspalvelua 24/7, vastata usein kysyttyihin kysymyksiin ja käsitellä yksinkertaisia pyyntöjä, kuten ajanvarauksia tai tuotetietoja. Monimutkaisemmat ja räätälöityä asiantuntemusta vaativat ongelmat ohjataan kuitenkin ihmisten ratkaistaviksi. Tämä selkeä roolijako parantaa asiakaskokemusta ja estää päällekkäisyyksiä tekoälyn ja työntekijöiden välillä.
Miten hälventää pelkoja ja saada työntekijät mukaan muutokseen
Teknologinen muutos voi herättää työntekijöissä epävarmuutta. Pelkona voi olla työn menetys tai se, että tekoäly ”vie” työt. Onkin kriittistä viestiä avoimesti siitä, millaisia tehtäviä tekoälytyökaveri hoitaa ja millä tavoin se tukee työntekijöitä, ei korvaa heitä. Kun työntekijät ymmärtävät tekoälyn tuoman arvon ja heidän roolinsa tekoälytyökaverin rinnalla, sitoutuminen kasvaa ja vastarinta vähenee.
Toimenpide: Järjestä työpajoja ja koulutuksia, joissa työntekijät voivat tutustua tekoälyyn ja oppia sen käytöstä käytännön tasolla. Anna heille mahdollisuus osallistua tekoälyavustajan roolin ja tavoitteiden määrittelyyn. Kun työntekijät pääsevät vaikuttamaan tekoälytyökaverin käyttöön ja sen rooliin työyhteisössä, he tuntevat olevansa osa muutosta, mikä vahvistaa heidän sitoutumistaan ja vähentää epävarmuutta. Tämä osallistava prosessi auttaa myös tunnistamaan mahdolliset kehityskohdat tekoälyn käyttöönotossa jo varhaisessa vaiheessa.
Tekoäly ja jatkuva oppiminen
Tekoälytyökaverit edellyttävät uudenlaista osaamista ja valmiutta jatkuvaan oppimiseen. Työntekijöiden on opittava, kuinka tekoälyä käytetään tehokkaasti heidän omassa työssään ja miten sen kanssa voi toimia yhteistyössä. Samalla tekoälytyökaveri kehittyy ajan myötä saadessaan enemmän dataa. Tämä tekee oppimisesta jatkuvan prosessin, joka ei pääty tekoälyn käyttöönottoon, vaan jatkuu sen kehittyessä ja monipuolistuessa.
Esimerkki:
Aluksi tekoäly voi hoitaa yksinkertaisia ja toistuvia tehtäviä, kuten peruskyselyiden käsittelyä tai yksinkertaisten analyysien tekoa. Ajan myötä työntekijät voivat oppia hyödyntämään tekoälyä yhä monimutkaisemmissa tehtävissä, kuten datan syvemmässä analysoinnissa tai asiakaspalvelun henkilökohtaistamisessa. Näin työntekijät voivat kehittää sekä omia taitojaan että tekoälyn kyvykkyyksiä.
Muutoksen johtaminen tekoälytyökaverin tullessa osaksi tiimiä
Tekoälytyökaverin käyttöönotto ei ole kertaluonteinen muutos, vaan jatkuva prosessi. Johtajilla on keskeinen rooli tekoälyn käytön kehittämisessä ja sen integroimisessa osaksi organisaation päivittäisiä prosesseja. On tärkeää, että johto toimii esimerkkinä ja näyttää avoimesti, miten tekoäly voi helpottaa työtä ja tehostaa toimintaa. Johtajien myönteinen suhtautuminen ja avoimuus muutosta kohtaan rohkaisevat myös työntekijöitä ottamaan tekoälyn osaksi omaa työtään ja oppimaan sen käytöstä.
Toimenpide: Varmista, että johto ei vain hyväksy tekoälyn käyttöönottoa, vaan osallistuu aktiivisesti sen käyttöön ja kehittämiseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi johdon osallistumista koulutustilaisuuksiin, avoimia keskusteluja työntekijöiden kanssa tekoälytyökaverien hyödyistä ja haasteista sekä johdon omien työtehtävien tehostamista tekoälyavustajien avulla. Kun johto näyttää, että tekoäly on olennainen osa työprosessia, se motivoi koko organisaatiota omaksumaan sen käytön.
Tekoälytyökaverin käyttöönotto vaiheittain
Teknologisten muutosten onnistuminen riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin työntekijät ymmärtävät muutostarpeen. Tekoälytyökaverin vaiheittainen käyttöönotto, jossa integrointi suunnitellaan huolellisesti, varmistaa, että sekä järjestelmät että työntekijät sopeutuvat muutokseen ilman merkittäviä häiriöitä. Onnistunut käyttöönotto ei ole pelkkä tekninen projekti, vaan vaatii muutoksen johtamista. Se ei kuitenkaan ole vaikeaa. Tehtävän ja tavoitteen määritteleminen sekä ihmisten osallistaminen, pelkojen hälventäminen ja selkeä roolitus ovat avainasemassa, kuten muutoksessa yleensäkin. Tekoäly tarjoaa valtavan potentiaalin työn tehostamiseen, mutta sen onnistunut hyödyntäminen organisaatiossa vaatii avoimuutta ja jatkuvaa oppimista.
Nyt on aika tarttua tilaisuuteen! Tekoälytyökaverit eivät ole vain tulevaisuuden visio, vaan ne ovat jo täällä tekemässä työelämästä tehokkaampaa, luovempaa ja palkitsevampaa sekä vapauttamassa inhimillisen potentiaalin siihen, missä ihminen on korvaamaton.
Johanna Riippi, Professional Facilitator, Learning Designer & AI expert, Kompassia Oy
Maiju Korhonen, Kehityspäällikkö, Asiakaskokemusratkaisut, Avatars Intelligence Oy
Sanna Varpukari, Founder & CEO, Avatars Intelligence Oy