Nyt on loistava hetki parantaa palvelua, nostaa tuottavuutta ja aloittaa tekoälyn hyödyntäminen käytännössä. Tekoälyagentit eivät ole enää tulevaisuutta. Ne ovat jo nyt töissä monissa organisaatioissa maailmalla ja niiden käyttö tuo nopeasti mitattavia hyötyjä.
Suomalaiset organisaatiot sen sijaan ovat olleet varovaisempia. Microsoftin tuore Work Trend Index -tutkimus kertoo, että vain 23 % suomalaisista työntekijöistä käyttää tekoälyagentteja, kun globaalisti luku on jo 40 %.
Kiinnostusta kyllä löytyy, mutta päätöksiä lykätään. Moni jää odottamaan organisaation kattavaa tekoälystrategiaa tai täydellisesti kunnossa olevaa dataa. Näin ei tarvitse olla.
Tosiasiassa tekoälytyövoiman käyttöönotto voi olla nopeaa ja sujuvaa. Se ei ole raskas IT-hanke, vaan käytännöllinen tapa järjestää ja kehittää työtä uudella tavalla sekä ainutlaatuinen mahdollisuus oppia turvallisesti, hallitusti ja matalalla kynnyksellä.
Mitä tekoälytyövoima tarkoittaa käytännössä?
Tekoälytyövoima on yläkäsite, joka kattaa erilaisia roolipohjaisia ratkaisuja:
- Tekoälyavustaja tukee käyttäjää, esimerkiksi henkilöstöä tai asiakkaita
- AI-agentti toimii itsenäisemmin ja hoitaa määritellyn tehtävän osana työnkulkua
- AI-agenttitiimi koostuu useista tekoälytoimijoista, jotka voivat hoitaa eri rooleja ja tehdä yhteistyötä
Kaikki näistä voivat hyödyntää organisaation omaa tietoa nopeasti, luotettavasti ja läpinäkyvästi.
Liikkeelle kannattaa lähteä tekoälyavustajasta, joka palvelee työntekijää tai asiakasta rajatussa tehtävässä. Kun kokemusta kertyy ja vaikutukset voidaan mitata, avustajasta voidaan kasvattaa entistä itsenäisempi ja useampi agentti.
Tekoälytyövoiman käyttöönotto 1, 2, 3
1. Valitse selkeä käyttötapaus
Tyypillinen este: “Emme tiedä, mistä aloittaa.”
Ratkaisu: Valitse työtehtävä, jossa tieto on hajallaan, vaikeasti löydettävissä, tai jossa osaamista ja palvelukykyä katoaa eläköitymisen, resurssipulan tai pullonkaulojen vuoksi.
Esimerkkejä:
- AI-Matti tuotannossa ja kunnossapidossa: vastaa kysymyksiin sähkökuvista, ohjeista, häiriöhistoriasta ja sisäisistä keskusteluista.
- Ava asiakaspalvelussa: käsittelee yleisimpiä kysymyksiä ja ohjaa tarvittaessa ihmiskollegalle.
- Perttu perehdytyksessä: toimii uuden työntekijän ensimmäisenä tukena ja tiedon lähteenä.
- Olli dokumentoinnin ohjaajana: auttaa löytämään ja tulkitsemaan ohjekirjoja tai prosessikuvauksia.
Vinkki: Aloita yhdestä rajatusta roolista. Aseta tavoite, mittaa tuloksia, opi. Älä rakenna kattavaa tekoälystrategiaa ennen kuin olet kokeillut käytännössä.
2. Rajaa tieto ja rakenna perusta
Tyypillinen este: “Data ei ole kunnossa.”
Ratkaisu: Tekoälyavustaja ei tarvitse kaikkea dataa. Se tarvitsee tehtäväänsä varten oikean ja tarkoituksenmukaisen tiedon: ohjeita, kysymyksiä ja vastauksia, dokumentteja, joita käytetään tai pitäisi käyttää jo nyt.
Esimerkki:
Asiakaspalvelussa voidaan aloittaa usein kysytyillä kysymyksillä ja niihin liittyvillä sisäisillä ohjeilla. Tekoälyavustaja tukee vastaajia ja nopeuttaa palvelua sekä auttaa erityisesti uusia työntekijöitä selviytymään nopeasti itsenäisesti työssään.
Vinkki: Tarvittava tieto voidaan siivota ja muotoilla käyttöönottoprosessin yhteydessä. Täydellisyys ei ole edellytys aloitukselle mutta aloittaminen on edellytys ymmärryksen kasvulle.
3. Nimeä omistaja ja käynnistä
Tyypillinen este: “Tämä ei ole meillä vielä kenenkään vastuulla, eikä budjetissa.”
Ratkaisu: Tekoälytyövoiman käyttöönotto on toiminnallinen, ei tekninen päätös. Omistajuus kuuluu sille, joka ymmärtää työn arkea, prosessit ja tavoitteet, esimerkiksi tuotantojohtajalle, palvelupäällikölle tai kehitysjohtajalle. Ensimmäinen askel voi olla kevyt myös kustannuksiltaan ja pilottia voi hyödyntää riskittä. IT voi tarvittaessa tukea esim. integraatioissa, mutta ei omista.
Esimerkki:
AI-Matti otettiin käyttöön tuotannon vetäjän aloitteesta. Käyttöönotto ei vaatinut IT-integraatioita, vaan selkeän tehtävän, rajatun tiedon ja vastuuhenkilön, jolla oli tahtoa kehittää.
Vinkki: Kun omistajuus on oikealla ihmisellä, asiat etenevät nopeasti. Tietoturva ja tietosuoja halutulla tasolla voidaan varmistaa luontevasti osana käyttöönottoa, ilman raskaita erillisprosesseja.
Miksi nyt on oikea hetki?
Tekoälytyövoiman käyttöönotto ei ole riski, vaan ainutlaatuinen mahdollisuus:
- Ratkaisee työn pullonkauloja
- Auttaa tekemään näkyväksi ja hyödyntämään avainhenkilöiden hiljaista tietoa kaikkien eduksi
- Tuo uutta ymmärrystä prosesseista ja kehitysmahdollisuuksia
- Kiihdyttää organisaation oppimista
- Luo pohjaa tulevalle tekoälystrategialle ja organisaation kehitystavoiteasetannalle
Voit toteuttaa riskittömän pilotin, esimerkiksi yhdessä kanssamme. Ensimmäinen askel ei ole tekninen, vaan toiminnallinen.
Tutustu AI-Mattiin – käytössä oleva esimerkki tuotannon ja kunnossapidon arjessa tästä.
Lisälukemista ja esimerkkejä edelläkävijöistä
Avatars Chat Ava
×Kiinnostuitko?
Keskustele asiantuntijamme kanssa ja löydä täydellinen ratkaisu tarpeisiinne. Varaa tapaaminen jo nyt!